Delen
Bezwaar tegen de Aof-premie? | HLB Blömer
Menu
Actueel

Bezwaar tegen de Aof-premie?

Gepubliceerd op

Wat is de Aof-premie precies?
De Aof-premie (Arbeidsongeschiktheidsfonds-premie) is een verplichte bijdrage van de werkgever aan de werknemersverzekeringen. De verschuldigde Aof-premie draagt de werkgever periodiek af via de aangifte loonheffingen. Deze premie financiert de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zoals de WIA. De hoogte van de Aof-premie wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Momenteel bedraagt de Aof premie 7,58% voor werkgevers met een jaarloonsom voor de sociale verzekeringen van meer dan € 882.500. Indien deze loonsom lager is, bedraagt de premie momenteel 6,35%.

Bezwaar tegen de Aof-premie?

Waarom wordt de Aof-premie aangevochten?

Bepaalde partijen maken bezwaar tegen de Aof-premieheffing. De bezwaarmakers stellen dat werkgevers te veel Aof-premies hebben betaald. De Aof-premie wordt geheven volgens een omslagstelsel, waarbij de jaarlijkse premies direct worden ingezet voor lopende uitkeringen. Er zouden volgens de bezwaarmakers te hoge reserves zijn opgebouwd, wat in strijd zou kunnen zijn met de bedoeling van de regeling.

Collectieve claimactie

Momenteel loopt een collectieve claimactie waarbij werkgevers zich kunnen aansluiten om de naar hun mening te veel betaalde Aof-premies terug te vorderen. De zaak richt zich op de hoogte van de Aof-premie en de rechtmatigheid van de opgebouwde overschotten. Mocht de rechter oordelen dat de Aof-premie onterecht te hoog was, dan zou dit kunnen leiden tot terugbetaling van een deel van de betaalde Aof-premies. De omvang van de betwistbare Aof-premies is niet eenvoudig te bepalen en de uitkomst is onzeker.

Is bezwaar maken de moeite waard?

Werkgevers die bezwaar willen maken, kunnen zich aansluiten bij collectieve procedures of individueel stappen ondernemen. Individuele procedures zijn echter complex, tijdrovend, kostbaar en de uitkomst is (zeer) onzeker. Voor wie zich wil verzetten tegen de heffing, kan deelname aan een collectief bezwaar (zoals van massaalbezwaar.nl) een optie zijn. Het is op voorhand niet te zeggen of bezwaar maken iets oplevert. Wij delen dit bericht om u te informeren. De overweging om deel te nemen aan een claimactie is aan de werkgever.

Indien u vragen over dit onderwerp heeft, kunt u contact met ons opnemen.

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met Glenn Hendriks RPP, Hoofd Salarisadministratie bij HLB Blömer in Nieuwegein.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)30 605 85 11
Glenn Hendriks RPP