Delen
Geen belastingheffing meer bij (zakelijke) kwijtschelding van schulden | HLB Blömer
Menu
Actueel

Geen belastingheffing meer bij (zakelijke) kwijtschelding van schulden

Gepubliceerd op

Problemen door de samenloop van de kwijtscheldingswinstvrijstelling en de verliesverrekeningsregels zijn al vanaf 2022 aan de orde. Een wetswijziging in de belastingplannen biedt wellicht uitkomst, hoe dat zit leest u hier.

Geen belastingheffing meer bij (zakelijke) kwijtschelding van schulden

Bedrijven in zwaar weer kunnen niet altijd voldoen aan hun verplichtingen. Als de situatie zich daarvoor leent, kan dit leiden tot (gedeeltelijke) kwijtschelding van schulden door hun schuldeisers (onder andere door toepassing van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord "WHOA").

Fiscale gevolgen

Een kwijtschelding heeft fiscaal ook gevolgen. De winst die als gevolg van de kwijtschelding ontstaat, leidt – bij een winst én verrekenbare verliezen van beide meer dan € 1 miljoen - tot heffing van vennootschapsbelasting. Dit is onwenselijk en wordt in het belastingplan vanaf 2025 gerepareerd. Bij kwijtschelding geldt dan de temporiseringsmaatregel in de verliesverrekening niet langer.

Invloed van wetswijziging voor ondernemer

De wetswijziging is een welkome aanpassing. Opvallend is dat de onwenselijke gevolgen door de samenloop van de kwijtscheldingswinstvrijstelling en de verliesverrekeningsregels al vanaf 2022 aan de orde zijn. Het lijkt erop dat bedrijven die tussen 2022 en 2025 te maken hebben (gehad) met kwijtscheldingswinst pech hebben. Het is wenselijk dat de Belastingdienst de vrijheid krijgt coulance toe te passen in deze gevallen. Mocht u als ondernemer op dit moment in onderhandeling zijn over een onderhands akkoord, is het in ieder geval verstandig om de invloed van deze voorgestelde wijziging in 2025 mee te wegen.

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met mr. Judith de Ranitz, Partner bij HLB Blömer in Nieuwegein.

Stuur een e-mail of bel + 31 (0)30 605 85 11
mr. Judith de Ranitz