Delen
Magazine Shift | HLB Blömer
Menu
Actueel

HLB Shift “De wijze waarop Newmeaco en Feburo tot elkaar kwamen, is heel bijzonder”

Gepubliceerd op

FN Global Meat in Dordrecht is gespecialiseerd in het importeren van vers en bevroren vlees van premium kwaliteit, voornamelijk afkomstig uit Nieuw-Zeeland (lams-, schapen- en rundvlees), Zuid-Amerika (rundvlees) en Australië (rundvlees). Afnemers zijn onder meer horecagroothandels, retailers, fabrieken, grote slagerijen en supermarkten. Er werken 32 mensen bij FN Global Meat.

“De wijze waarop  Newmeaco en Feburo  tot elkaar kwamen,  is heel bijzonder”

Slechts een jaar wapperde de Newmeaco-vlag aan de Heliotroopring in Dordrecht. Na een naamswijziging per 1 januari 2017 is het bedrijf per 1 januari 2018 gefuseerd met branchegenoot Feburo Global Meat. Samen betreden ze de internationale markt in luxe vlees onder de nieuwe naam FN Global Meat. Michael Hooreman (43) voert namens de vier compagnons van FN Global Meat het woord. Op 18-jarige leeftijd trad hij in dienst bij zijn stiefvader Jan Visser; in 2002 nam hij het vleesbedrijf over. Op het moment dat Michael begon, was het bedrijf met name gespecialiseerd in de handel in paardenvlees. Met zijn inbreng maakte het bedrijf de stap naar de internationale markt en in de loop der jaren breidde ook het assortiment uit, wat zorgde voor meer spreiding. Zo kwam de jonge ondernemer onder meer in contact met Michael Duim, die werkzaam was bij een Belgische importeur van lamsvlees uit Nieuw-Zeeland. “Door onze samenwerking ontstond een goede band. Op enig moment raakten we serieus met elkaar in gesprek en in 2005 vroeg ik hem om bij me in dienst te komen. Met de intentie om partner te worden.” Het bleek een juiste beslissing; in 2007 trad Michael Duim toe als partner.

Van Rotterdam naar Dordrecht

Michael Hooreman: “Mijn vertrouwen in onze samenwerking bleek terecht. Michael Duim had dankzij zijn ervaring al een goed netwerk en zette met succes onze eigen import van lamsvlees uit Nieuw-Zeeland op. Vanaf 2005 groeiden we snel.” In 2010 verhuisde Visser & Van Walsum van Rotterdam naar  bedrijventerrein Dordtse Kil III in Dordrecht, waar het bedrijf een nieuw gebouwd pand betrok met kantoren en koel- en vriesopslag. “Bij aanvang dachten we dat het veel te groot was. Het nieuwe bedrijfspand is vijf keer zo groot als het oude, maar na een half jaar bleek het alweer te klein. We huren daarom ook externe  opslag. Dat is nog steeds een prima  oplossing, want het maakt ons flexibeler.”

Tijdlijn FN Global Meat: 

  • In 1982 startte Vleesgroothandel Visser in Barendrecht, een handelsbedrijf in vlees. 
  • Na overname van een concurrent in 1997 wijzigde de bedrijfsnaam in Visser & Van Walsum te Rotterdam.
  • Met oog op de internationale activiteiten koos het bedrijf eind 2016 voor een nieuwe naam: Newmeaco. 
  • Per 1 januari 2018 is Newmeaco gefuseerd met Feburo. Het nieuwe bedrijf heet nu FN Global Meat.


“Samenwerking bijna intenser dan een huwelijk”


“HLB Den Hartog ondersteunt Michael Hooreman en Michael Duim ook in privé. We regelden voor beiden onder meer de testamenten en adviseerden over huwelijkse voorwaarden. Ook stelden we een aandeelhoudersovereenkomst op. Daarbij spraken we uiteraard over de vraag: ‘Wat als één van de compagnons wil stoppen en zijn aandelen wil verkopen?’. Dat is bij deze ondernemers echt niet aan de orde. De samenwerking tussen de heren voelt bijna sterker en intenser dan een huwelijk. De aandeelhoudersovereenkomst die we opstelden is als gevolg van de fusie niet meer van toepassing. Dat traject zijn we dus opnieuw ingegaan."

Alle kaarten op tafel

Internationaal was de Hollandse bedrijfsnaam niet zo praktisch, toch duurde het tot 1 januari 2017 voordat de knoop werd doorgehakt en de naam werd gewijzigd in Newmeaco. Een nieuw logo werd ontwikkeld, alle uitingen werden aangepast, een nieuwe website ging live... en niet lang erna raakte Michael Hooreman in gesprek met Feburo Global Meat, importeur van met name hoogwaardige kwaliteit rundvlees uit Zuid-Amerika en Australië. Michael: “We werkten al langere tijd samen en het contact met Jeremy Meijer van Feburo werd steeds intensiever. Af en toe een kop koffie, toen eens een etentje en zo ontstonden serieuze gesprekken. In april spraken we uit dat we een samenvoeging van onze bedrijven wilden onderzoeken. Zo’n fusie wilde ik overigens alleen samen met Michael Duim aangaan. Wij vormen zo’n sterk team dat ik beslist niet zonder hem verder wil gaan.” Ook Feburo had twee eigenaren; naast Jeremy Meijer was Dominique van der Doorn mede-eigenaar. Michael: “Begin juni gingen we als vier ondernemers een weekend naar Barcelona. In een prettige privésfeer legden we onze kaarten op tafel en namen we ieder detail met elkaar door. Feitelijk werd toen al duidelijk dat de fusie er zou komen. Niet voor niets dienden we in juli al een vergunningsaanvraag in om ons pand te kunnen verbouwen.”


Grillige markt

De vergunning kwam er, evenals de fusie-overeenkomst. In het najaar werd flink gas gegeven. Het Newmeaco-pand werd flink verbouwd om ruimte te creëren voor het Feburo-team, dat er rond de feestdagen zijn intrek nam. Op de zolder die voorheen als opslag diende, is een prachtig gestylede kantoorruimte en een bedrijfsrestaurant gerealiseerd. De softwaresystemen werden samengevoegd, een nieuw logo en een nieuwe site werden gerealiseerd, vrachtwagens werden opnieuw beletterd, et cetera. Ook werden de aandeelhouders overeenkomsten tegen het licht gehouden (zie kader, red.). Al met al is het hele fusieproces ontzettend snel en voorspoedig verlopen.  

“Vier compagnons, dat geeft ook spreiding”

“Uiteraard zijn er nog wel zaken die zich moeten uitkristalliseren, maar er is geen gedoe geweest over financiën”,  aldus Michael. “Beide gezonde bedrijven waren op zoek naar verbreding, met oog voor de toekomst. Omzetprognoses zijn slechts modellen. We gaan voor groei, maar leg me niet vast op percentages. We zijn een echt handelsbedrijf en acteren in een grillige markt waarin je elke dag opnieuw moet presteren.”  Lachend: “Als je 20% prognotiseert en je realiseert uiteindelijk 10% groei, krijg je de vraag waar het misging… terwijl 10%  natuurlijk een fantastisch resultaat is.” “Fijn dat HLB  expertise ter  beschikking stelt” 

Vier compagnons

Ooit gestart als enige eigenaar/aandeelhouder deelt Michael Hooreman het bedrijf nu met drie compagnons. Is dat niet ingewikkeld? “Alleen eigenaar zijn heeft voordelen op bepaalde vlakken, maar dat wij met vieren zijn geeft ook voordelen, zoals spreiding. Ieder heeft zijn kracht en focus. In de fusiegesprekken hebben we elkaar daar heel directe vragen over gesteld. Voor mij is het gevoel van vertrouwen erg belangrijk. Dat had ik toen ik Michael Duim vroeg om mijn compagnon te worden en dat had ik bij deze fusie opnieuw. Als je kunt delen, kun je ook vermenigvuldigen. Als FN Global Meat bieden we afnemers een uitgebreider assortiment en nog meer flexibiliteit. Onze inkoopkracht is enorm vergroot en binnen onze klantenportefeuilles zien we volop kansen. We staan voor de uitdaging om van de samenvoeging een succes te maken. We zien dat met alle vertrouwen tegemoet.” 

“Fusie was beslist geen must” 

Beide bedrijven schakelden bij de fusiebesprekingen hun adviseurs in. Zo nam ook Rob Meijer van HLB Den Hartog – al sinds 1986 de accountant en adviseur van Newmeaco en voorgangers – plaats aan tafel. Rob Meijer: “Vanuit onze professie kijken we nadrukkelijk naar cijfers, resultaten en historie. Maar Newmeaco bracht ons daar al snel vanaf. De wijze waarop Newmeaco en Feburo tot elkaar kwamen, is heel bijzonder, dat maken we niet vaak mee. Beide fusiepartners  keken vooral naar de toekomst. Deze fusie was beslist geen must; beide bedrijven waren groeiend, met een gezond winstperspectief. Het ging daarom vooral om vertrouwen. Wat hielp, is dat de bedrijven erg op elkaar leken. In omvang, structuur, werkwijze en ook qua bedrijfscultuur. Ze bankierden zelfs bij dezelfde bank, wat die gesprekken ook weer makkelijker maakte. De kracht van deze nieuwe organisatie is groot.”