NIS2-richtlijn in werking getreden
Onlangs is de NIS2-richtlijn in werking getreden. Het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC) en de Nationaal Coördinator Terrorisme bestrijding en Veiligheid (NCTV) publiceren het volgende erover:
"De Europese NIS2-richtlijn wordt geïmplementeerd in nationale wetgeving, de Cyberbeveiligingswet (Cbw). Naar verwachting zal de Cbw in het derde kwartaal van 2025 in werking treden. De richtlijn is gericht op een versterking van de digitale en economische weerbaarheid van Europese lidstaten."
Welke sectoren vallen onder de NIS2-richtlijn?
De NIS2-richtlijn, en daarmee ook de Cyberbeveiligingswet, richt zich op sectoren die al onder de eerste NIS-richtlijn vallen en op een aantal nieuwe sectoren. Het aantal publieke en private organisaties dat onder de richtlijn valt wordt dus groter. De organisaties die onder de NIS2-richtlijn vallen, behoren tot de volgende sectoren:
Lever je aan een NIS2-bedrijf?
Bedrijven en organisaties die rechtstreeks onder het Nederlandse NIS2-regime vallen, moeten naar de veiligheid van hun keten kijken. Veel mkb-bedrijven zijn toeleverancier van NIS2-bedrijven of -organisaties en zullen dus indirect met de regelgeving te maken krijgen. NIS-organisaties zullen eisen gaan stellen aan de digitale beveiliging bij hun toeleveranciers. Daar waar toeleveranciers impact hebben op het netwerk- en informatiesysteem van een NIS2-organisatie, zullen zij te maken krijgen met beveiligingseisen die een NIS2-organisatie stelt, of extra eisen ten opzichte van de huidige situatie. "
Onze klanten in de keten van de NIS2 sectoren?
Wij gaan actief met onze klanten in de NIS2-keten in gesprek om de impact van de richtlijn op de veiligheid en continuïteit van operationele activiteiten te bespreken.
Wilt u weten wat HLB Blömer voor u kan betekenen in relatie tot de implementatie van de NIS2-richtlijn? Neem dan contact met ons op.
Heeft u nog vragen?
Neem direct contact op met Wandena Punwasi, Manager IT Audit bij HLB Blömer in Nieuwegein.
Stuur een e-mail of bel (0)30 605 85 11