Delen
Uw bedrijf in de problemen, wat heeft u geregeld in uw huwelijkse voorwaarden? | HLB Blömer
Menu
Actueel

Uw bedrijf in de problemen, wat heeft u geregeld in uw huwelijkse voorwaarden?

Gepubliceerd op

Door de coronacrisis hebben veel ondernemers te maken met financiële onzekerheid. Wat de impact van de crisis zal zijn voor ondernemend Nederland is nog onzeker.

Bedrijf in problemen huwelijkse voorwaarden

Steeds meer ondernemers zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden om ervoor te zorgen dat ingeval van ‘financieel zwaar weer’ het vermogen van de niet-ondernemende partner ongemoeid wordt gelaten.

Huwelijkse voorwaarden zijn niet altijd ‘een safe haven’

Veel ondernemers zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden waarbij een gemeenschap van goederen volledig is uitgesloten. Dit betekent echter niet dat het privévermogen van de andere partner buiten de verhaalsmogelijkheden van de schuldeiser of de curator blijft.

Bewijzen, bewijzen en nog eens bewijzen

Heeft u uw huwelijkse voorwaarden de afgelopen jaren ook daadwerkelijk nageleefd? Om het vermogen van de partner te beschermen tegen de zakelijke schuldeisers van de onderneming is het belangrijk dat bewezen kan worden dat het vermogen daadwerkelijk privévermogen van de niet-ondernemende partner is.

Staat het vermogen helemaal op naam van de niet-ondernemende partner? Dan bent u er nog niet. Blijkt dat de ondernemende partner heeft meebetaald (aan de financiering) van het privé goed van de niet-ondernemende partner dan kan de curator ingeval van faillissement curator zich soms toch verhalen op het privé-goed van de niet-ondernemende partner. De niet-ondernemende partner zal van goeden huize moeten komen om te bewijzen dat het privé vermogensbestanddeel met eigen middelen is betaald. Een goede administratie en vastlegging van de geldstromen tussen de partners is dus van essentieel belang en kan een hoop (bewijs)problemen voorkomen.

Toch samen een schuld aangegaan?

Externe zakelijke leningen worden over het algemeen door beide partners aangegaan omdat de meeste geldverstrekkers dit willen. De geldverstrekker zal hoofdelijke aansprakelijkheid van de partners eisen zodat hij het gehele bedrag altijd bij elk van de partners kan opeisen. Dit met als gevolg dat - ondanks de huwelijkse voorwaarden -de schuldeiser zich dus ook op de vermogens van beide partners kan verhalen.

In onze volgende nieuwsbrief: Onderneming in zwaar weer en het vergeten verrekenbeding

Gedurende het leven veranderen situaties voortdurend. Weet u nog wat er in de huwelijkse voorwaarden staat? Heeft u de huwelijkse voorwaarden nageleefd? En hoe zit het met het (vergeten) verrekenbeding? In de volgende nieuwsbrief zullen wij daar verder op in gaan.

HLB Blӧmer

Bij HLB Blӧmer kunnen wij voor u inzichtelijk maken wat de gevolgen zijn van de afspraken die in uw huwelijkse voorwaarden heeft gemaakt. Blijkt dat de huwelijkse voorwaarden niet uitpakken zoals u had verwacht, neem dan contact op met onze estate planners. Zij kunnen met u meedenken over passende huwelijkse voorwaarden of voor een goede uitvoering van de bestaande huwelijkse voorwaarden.