Delen
Magazine Shift | HLB Den Hartog
Menu
Actueel

HLB Shift "Weipoeder een markt in ontwikkeling"

Gepubliceerd op

DVNutrition in Hoogeveen verwerkt kaaswei tot hoogwaardige ingrediënten voor de voedings-industrie: geconcentreerde eiwit-poeders en poeders op lactose gebaseerd. Het bedrijf is in 2004 opgericht als joint venture tussen
DOC Kaas en Volac. DOC levert de weivloeistof, een bijproduct van de kaasproductie. Volac is verantwoordelijk voor de verkoop van de producten die DVNutrition produceert. Jaarlijks produceert DVNutrition zo’n 64.000 ton weipoeders en dat volume blijft stijgen. Er werken circa 70 mensen bij DVNutrition.

HLB Shift "Weipoeder een markt in ontwikkeling"

Marcel Boon, directeur/eigenaar van www.dvnutrition.nl


Nog niet zo lang geleden was wei een afvalproduct, afkomstig van de productie van kaas. Tegenwoordig wordt het echter verwerkt tot weipoeder, een hoogwaardig ingrediënt voor tal van voedingsproducten. DVNutrition in Hoogeveen is Europees marktleider als leverancier voor sports nutrition-producenten.

Drie jaar geleden trad Marcel Boon aan als general manager bij DVNutrition. Met als bagage jarenlange ervaring bij één van ’s werelds grootste voedingsproducenten en leidinggevende functies in Zuid-Afrika, Indonesië en Singapore. Het kleinschalige DVNutrition, gevestigd op bedrijventerrein Buitenvaart in Hoogeveen biedt hem een geheel andere werkomgeving, maar niet minder interessant. “We maken een uniek product en bevinden ons in een volatiele markt; pieken en dalen volgen elkaar snel op. Onze business is op lange termijn absoluut winstgevend, maar in de tussentijd zijn er ook minder goede perioden. Dat maakt het uitdagend.” 

Marktleider

Wat speelt er zoal en hoe ziet de markt eruit? Marcel schetst: “Toen wei-eiwitten werden verwerkt in babyvoeding, ging het snel. Weipoeder werd razendpopulair in de sportwereld; eiwitten helpen de spieren namelijk snel te herstellen na een zware inspanning. DVNutrition voert een standaardproduct (zie kader, red.) en is in Europa uitgegroeid tot marktleidend leverancier voor sport nutritions. We moeten het vooral hebben van efficiency. Want gek genoeg gebeurde er de afgelopen jaren niet veel op gebied van innovatie. Vanuit de markt wordt daar ook niet om gevraagd. Het is nog altijd een industrie in opkomst, men is vrij afwachtend.” Breed lachend: “Eigenlijk best saai!” 

Kennis delen

Marcel trof bij zijn aantreden als general manager een organisatie die sinds de start in 2004 ontzettend snel was gegroeid. Volgende stap was meer standaardisatie. Hij licht toe: “Gaten in onze organisatie zijn inmiddels gedicht en waar dat nog niet het geval was, zijn we compliant aan wetgeving. Nu zijn we in de fase dat we nieuwe stappen kunnen zetten. Ik probeer de markt een beetje op z’n kop te zetten en daag de business met plezier uit om creatief te zijn. Onze organisatie is te klein voor een eigen R&D-afdeling, maar we maken graag gebruik van de R&D-faciliteiten die onze aandeelhouder Volac wel in huis heeft en willen veel leren van anderen. Ik was lang werkzaam bij een organisatie waar ontzettend veel kennis aanwezig was, hier is dat helemaal anders. Ik ben onder andere lid van een netwerk van diverse innovatieve foodbedrijven. We dealen allemaal met vergelijkbare vraagstukken. Het is goed kennis te delen. Houd het niet bij jezelf!”

Wat is wei(poeder)?

Wei is de geelgroene vloeistof die bij de kaasbereiding vrijkomt. Het is rijk aan onder meer eiwitten, B-vitamines, melksuiker (lactose) en mineralen. DOC Kaas levert de dunne wei via grote buizen rechtstreeks aan de naastgelegen DVNutrition-fabriek alwaar enorme silo’s staan. Na ontvangst wordt de weivloeistof gepasteuriseerd, gefilterd en verwarmd, zodat er een droog poeder resteert. Het proces levert twee hoogwaardige producten op:

  • Weiproteïne-concentraat (jaarlijks 10.000 ton), geleverd aan producenten van sport- en dieetvoedingen.
  • Weipermeaat (jaarlijks 54.000 ton), in de voedselindustrie gebruikt als wei-eiwit of lactosevervanger in onder meer bakkerijproducten, chocolade en droge soepen en sauzen.  Ook wordt het – met toegevoegd sojameel – verkocht aan de diervoedermarkt.

Marcel Boon: “We zijn het hele jaar 24/7 in bedrijf. Slechts drie dagen per jaar ligt onze productie stil in verband met onderhoudswerkzaamheden. Onze collega’s van DOC Kaas produceren continu kaas, dus de aanvoer van wei is eveneens continu.” DVNutrition verwerkt 120.000 liter weivloeistof per uur. Daarbij wordt 115.000 liter water aan de vloeistof onttrokken. Dat water wordt hergebruikt: een groot deel wordt teruggeleverd aan DOC Kaas, die het weer gebruikt in het productieproces. Ook wordt een deel van het water gebruikt voor het reinigen van het machinepark van DVNutrition. Marcel: “Eén van onze doelstellingen is om ‘watervrij’ te worden. Nu halen we nog 10 tot 15% water van buitenaf en dat willen we terugbrengen tot nul.”

“De Brexit zal een vertraging in de gehele supply chain veroorzaken”

HLB Blömer kijkt objectief naar processen

Kennis haalt Marcel ook op bij HLB Blömer. Al vanaf de oprichting van DVNutrition in 2004 is HLB Blömer als accountant werkzaam voor DVNutrition. “De aandeelhouders DOC Kaas en Volac hebben als zelfstandig opererende organisaties ieder een eigen accountant”, legt Mark van Diermen van HLB Blömer uit. “Wel is er periodiek contact tussen de drie accountantskantoren. De aandeelhouders willen immers weten hoe het er bij DVNutrition voor staat.” Marcel: “Het is belangrijk om hen goed te informeren, maar wij willen samen met HLB Blömer vooral onderzoeken waar verbeterpunten zijn. Waar stabiliseren we en waar zijn kansen? Onze manier van denken is feitelijk vrij ‘standaard’. Ik vind het waardevol dat HLB Blömer objectief naar onze processen kijkt en ons aan het denken zet.” Mark vult aan: “Graag gaan we samen met DVNutrition ook aan de slag met het analyseren van data en het delen van onze proceskennis vanuit verschillende industrieën. We hebben meerdere data-analisten in huis die gegevens op een krachtige manier omzetten tot informatie en met een frisse blik naar de organisatie kijken. HLB Blömer heeft bewust hoog ingezet op de ontwikkeling van onze data-dienstverlening omdat wij hier toegevoegde waarde kunnen leveren.” Marcel beaamt: “We slaan veel data op, maar doen er nog te weinig mee. We zijn nu volop bezig met onder meer het monitoren van de voorraad, om beter te kunnen anticiperen op marktontwikkelingen.” 

Toenemende vraag

Vooruitkijkend naar de korte en wat langere termijn ziet Marcel aardig wat uitdagingen op de business af komen. Zo verwacht hij dat de Brexit een vertraging in de gehele supply chain zal veroorzaken. “Een buffervoorraad is voor onze afnemers daarom niet onverstandig”, stelt hij. Een andere ontwikkeling is dat wei op termijn schaarser zal worden. “De kaasmarkt groeit slechts zo’n 2% per jaar, terwijl de eiwit-markt met 10 tot 15% per jaar groeit. De hoeveelheid wei die beschikbaar komt, is dus onvoldoende om aan de vraag te voldoen.” Als derde punt noemt hij de discussie over de toename van diverse melkstromen, zoals weidemelk, organische melk en zogenaamde GMO-vrije zuivelproducten (melkkoeien eten geen voer dat genetisch is gemodificeerd door aanpassing van 
het DNA). “In Duitsland is GMO-vrije melk al aardig ingeburgerd, in Nederland speelt de discussie (nog) amper. Dat komt mijns inziens vooral voort uit onwetendheid. Door verbetering van etikettering van producten en goede voorlichting kunnen we het vertrouwen van de consument behouden. In een gebrek aan vertrouwen schuilt immers een groot gevaar.”

Scherpe rapportage

“We verzorgen allereerst de ‘traditionele’ accountancydiensten voor DVNutrition: de controle van de jaarrekening en de aangifte vennootschapsbelasting. Daarnaast heb ik ieder kwartaal overleg met Marcel Boon en financial manager Frits van Woerkom. Daarvoor ga ik zoals gebruikelijk richting Hoogeveen; ik wil graag zien en ervaren wat er bij onze opdrachtgevers speelt.  Marcel en Frits zijn beiden zeer open minded. Twee jaar geleden stapte ik binnen als hun nieuwe aanspreekpunt binnen HLB Blömer; ik werd met open vizier ontvangen. Ik kies er doorgaans voor om een eerste rapportage vrij scherp op te stellen. Daarop reageren beide heren vervolgens ook scherp. Het helpt ze op een andere manier naar zaken te kijken.”