Delen
Password manager | HLB Den Hartog
Menu
Actueel

Password manager

Gepubliceerd op

Wie heeft er geen last van? Voor elk programma, account of website weer een ander wachtwoord en inmiddels is het overzicht wel verloren gegaan. Zeker als de wachtwoorden om de zoveel tijd ook weer veranderd moeten worden.

Password manager

En daarnaast moeten deze wachtwoorden voldoen aan allerlei criteriums, zoals:

  • 10 tot 20 karakters
  • Minimaal één HOOFDLETTER
  • Minimaal één bijzonder karakter (!#@&?)
  • Mag niet een wachtwoord zijn dat eerder is gebruikt

Tegenwoordig heb je voor elke website wel een account nodig en dus ook een wachtwoord. Zoveel wachtwoorden, dat is ook niet te onthouden. Wat er gebeurt is dat een gebruiker één wachtwoord gebruikt voor elk account waarbij ingelogd moet worden met een gebruikersnaam en wachtwoord. En als het wachtwoord aangepast moet worden, dan worden er variaties gebruiken van het bestaande wachtwoord. 

Maar wat was nou ook alweer de aanpassing toen ik het wachtwoord heb gewijzigd? Dan maar weer een nieuw wachtwoord aanvragen en deze weer wijzigen…

Kortom, met zoveel wachtwoorden is het vaak zoeken naar een speld in een hooiberg. 

Opslaglocatie van wachtwoorden

Om zoveel wachtwoorden te onthouden gaan gebruikers creatieve manier verzinnen om wachtwoorden te bewaren. Denk hierbij aan een fysiek notitieboekje, een notitie in de telefoon, een Excel bestand of toch in het hoofd. Maar een fysiek notitieboekje heb je niet altijd bij de hand. En daarbij komt kijken dat een fysiek notieboekje niet echt veilig is voor pottenkijkers. Een Excel bestand is weer niet heel toegankelijk en moet je ook weer beveiligen met een wachtwoord, gezien je niet wilt dat al je wachtwoorden open en bloot zichtbaar zijn. En dan hebben het nog niet gehad wanneer je een wachtwoord wijzigt en je deze in de opslaglocatie moet aanpassen. Want dat gebeurt niet automatisch. 

Dé oplossing = een password manager

Een password manager kun je koppelen aan je internetbrowser, zoals Chrome van Google en Edge van Microsoft. Het maakt niet uit welke internetbrowser er wordt gebruikt, vrijwel elke password manager is te koppelen aan een internetbrowser. Deze koppeling zorgt ervoor dat je als gebruiker bij het inloggen nooit meer de inloggegevens handmatig hoeft in te vullen. De koppeling haalt de gegevens uit de digitale kluis en vult deze automatisch in. En moet het wachtwoord worden gewijzigd, dan genereert de password manager automatisch een nieuw sterk wachtwoord, vult deze gegevens in en wordt het wachtwoord gewijzigd in de digitale kluis. Zo hoef je nooit meer een wachtwoord zelf te maken, en het beste voordeel is dat je nooit meer het wachtwoord hoeft te onthouden. 

Hetzelfde geldt voor op je telefoon, dit werkt hetzelfde als op de computer. Je moet alleen op de telefoon de applicatie nog downloaden en installeren. De telefoon koppelt dan automatisch de app (je password manager) aan je internetbrowser op je telefoon. En wijzig je een wachtwoord op je telefoon, dan wordt deze ook gewijzigd op je computer. Dit komt omdat je het wachtwoord wijzigt in je password manager, dat gekoppeld is aan je telefoon én computer. 

Veiligheid van een password manager

De meeste password managers hebben een AES 256-bit-versleuteling dat gebruikt wordt door de grootste bedrijven ter wereld. Denk hierbij aan banken, softwarebedrijven zoals Microsoft en dus ook vele password managers. Voordat je een password manager aanschaft, kijk eerst goed naar de beveiliging die zij aanbieden voordat je een keuze maakt. 

Eén sterk wachtwoord, of toch twee?

Voor je digitale kluis ben je één sterk wachtwoord nodig. Dat is dus een variatie aan gewone en bijzondere tekens, het liefst minimaal 15 tekens lang en goed te onthouden is voor jezelf maar niet te kraken voor hackers. Maar wat gebeurt er als je dat wachtwoord niet meer weet? Dan vraag je een wachtwoord reset aan dat wordt verstuurd naar je e-mail. Maar je hebt alle wachtwoorden in je digitale kluis zitten, waaronder die van je e-mail. Dus hoe kom je bij je e-mail? Onthoudt daarom je wachtwoord van je e-mail ook uit je hoofd en zorg ervoor dat dit ook een sterk wachtwoord is en wel verschillend van het wachtwoord van je password manager. Dus met twee sterke wachtwoorden hoef je nooit meer een ander wachtwoord te onthouden. 

Kortom, gebruik een password manager en je zal nooit meer dan twee wachtwoord hoeven te verzinnen en vooral niet te onthouden.

Gratis, premium en zakelijke accounts

Een password manager is veelal gratis. Je krijgt dan het minimale qua functies, maar de basis krijg je wel. Met een premium functie, varieert tussen de €1 en €5 per maand en afhankelijk van de aantal gebruikers, kun je bijvoorbeeld op meerdere apparaten de password manager gebruiken en met meerdere gebruikers. Ook voor zakelijke gebruikers is een password manager aan te raden, zo kun je onderscheid maken tussen gedeelde wachtwoorden en persoonlijke wachtwoorden. Handig als je met meerdere collega’s een gezamenlijk bedrijfsaccount gebruikt. 

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met B. (Brian) Oosterhof, Manager IT & Organisatie | Senior assistent-accountant bij HLB Nannen in Groningen.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)50 526 65 33
B. (Brian) Oosterhof