Delen
Wijzigingen in btw-regels voor virtuele evenementen met ingang van 2025 | HLB Nannen
Menu
Actueel

Wijzigingen in btw-regels voor virtuele evenementen met ingang van 2025

Gepubliceerd op

De nieuwe regels gelden indien deelname virtueel is in plaats van fysiek aan evenementen zoals trainingen, online conferenties, sportsessies, etc. Vanaf 1 januari 2025 zijn deze diensten belast in het land waar de afnemer woont of gevestigd is. Hoe het verder zit met deze regelgeving leest u hier.

Wijzigingen in btw-regels voor virtuele evenementen met ingang van 2025

Plaats van dienst culturele diensten

Op dit moment is het zo dat als u diensten verricht van culturele, artistieke, sportieve, wetenschappelijke of vermakelijke aard deze worden geacht plaats te vinden waar deze diensten materieel worden verricht. Het gevolg is dat de omzetbelasting van toepassing is van het land waar de evenementen of activiteiten daadwerkelijk plaatsvinden. 

Het maakt daarbij niet uit of uw afnemer een ondernemer is of een niet-ondernemer, zoals een particulier. Verder maakt het op dit moment ook niet uit of uw afnemers de evenementen of de activiteiten fysiek of virtueel bijwonen. Voor de hier genoemde culturele diensten gaat de wet wijzigen voor de gevallen dat er sprake is van virtuele deelname aan een evenement of activiteit. Voor fysieke deelname veranderen de regels niet. De wijzigingen zouden moeten ingaan met ingang van 1 januari 2025.

Virtuele culturele diensten aan ondernemers

Indien u vanaf 2025 een virtueel evenement aanbiedt aan een ondernemer wordt u geacht de virtuele culturele dienst te verrichten in het land waar uw afnemende ondernemer is gevestigd of een vaste inrichting heeft. Dat betekent dat de omzetbelasting van het land van uw afnemende ondernemer van toepassing is. In veel gevallen zal u daarbij een verleggingsregeling kunnen toepassen.

Virtuele culturele diensten aan niet-ondernemers zoals particulieren

Indien uw afnemer van de culturele dienst geen ondernemer is, maar bijvoorbeeld een particulier dan wordt u geacht de culturele dienst te verrichten daar waar deze afnemer is gevestigd of waar hij zijn woonplaats of gebruikelijke verblijfplaats heeft. Het gevolg hiervan is dat de omzetbelasting van dat land van toepassing is. Indien dat land binnen de EU is gelegen, dient u de omzetbelasting van deze EU-lidstaat in rekening te brengen aan de afnemer. U kunt deze omzetbelasting in Nederland aangeven via een één-loket systeem. Dat wil zeggen dat u in Nederland aangifte kunt doen van alle omzetbelasting die u in de diverse EU-lidstaten verschuldigd bent in verband met de virtuele culturele diensten aan niet-ondernemers.

Indien dat land buiten de EU is gelegen, dan zult u zich, afhankelijk van de wetgeving van deze niet EU-lidstaat, wellicht moeten registeren en zult u daar aangifte omzetbelasting moeten doen. 

Tijdig aanmelden voor één-loket systeem

Wanneer u de genoemde culturele diensten virtueel aanbiedt aan niet-ondernemers in andere EU-lidstaten en u wilt deelnemen aan het één-loket systeem, zorgt u er dan voor dat u in 2024 tijdig bent aangemeld bij de Belastingdienst.

Vragen?

Voor verdere informatie over de nieuwe regeling voor virtuele evenementen en wat dit voor u betekent en andere vraagstukken over omzetbelasting zijn wij u graag van dienst. 

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met mr. Rutger Jagersma, Belastingadviseur bij HLB Blömer in Nieuwegein.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)30 605 85 11
mr. Rutger Jagersma