Delen
Magazine Shift | HLB Nederland
Menu
Actueel

HLB Shift "DE KOM viert feest"

Gepubliceerd op

DE KOM, stadstheater en kunstencentrum, is gevestigd in het hartje van Nieuwegein. In september 2012 nam DE KOM een nieuw pand in gebruik. Het oogt licht en ruimtelijk, met veel glas rondom. ’s Avonds wordt het pand prachtig aangelicht. De bijzondere houten bekleding van de hoge wanden in en om de theaterzaal geeft een warme sfeer. DE KOM heeft twee zalen; de grootste zaal heeft 650 zitplaatsen, de kleine zaal heeft een inschuifbare tribune met 220 zitplaatsen. Daarnaast zijn er diverse kleinere ruimten die voor allerlei gelegenheden geschikt zijn.
Jaarlijks komen er zo’n kwart miljoen mensen bij DE KOM over de vloer. Er werken circa 100 mensen (35 fte), vrijwilligers, freelancers van het kunstencentrum en tijdelijke horecakrachten niet meegerekend.

DE KOM viert feest

Ariane Kop en Michelle de Lau       www.dekom.nl 

Het is feest bij DE KOM, stadstheater en kunstencentrum! Vijf jaar geleden nam DE KOM haar intrek in het huidige pand en dat wordt met veel speciale activiteiten gevierd. Onder het thema ‘Huis Thuis’ is in de entreehal een knusse huiskamer ingericht. Eind augustus vond een open dag plaats en 16 september zetten de Ashton Brothers in een unieke voorstelling met het Noordpool Orkest de grote zaal volledig op zijn kop. Gelukkig staat er ook de komende maanden nog volop moois geprogrammeerd en gepland rond het jubileum. Het theaterprogramma voor seizoen 2017-2018 is sowieso de moeite waard. Claudia de Breij, Youp van ’t Hek, Ellen ten Damme, maar ook minder bekende namen en gezelschappen zullen optreden in Nieuwegein. Denkt u nu, ‘Leuk, maar ik woon niet in de buurt’? Volgens Ariane Kop, directeur-bestuurder van DE KOM is dat geen enkel bezwaar. “Nieuwegein ligt centraal en het theater is perfect bereikbaar met eigen vervoer en het openbaar vervoer; het tram- en busstation is heel dichtbij waarmee de verbinding met Utrecht en omliggende gemeenten ideaal is. Direct naast ons pand is een parkeergarage. Naast uiteraard veel bezoekers uit de regio komen hier mensen uit het hele land!” 

Actief in verwerven van gelden 

Ariane Kop is overduidelijk hartstikke trots op ‘haar’ theater en kunstencentrum. Ze trad aan als directeur-bestuurder op het moment dat het nieuwe pand in gebruik werd genomen. Een gespreid bedje trof ze echter allerminst, want de gemeente bedeelde haar een zware taak toe: er moest flink bezuinigd worden. “Dat was niet makkelijk, zeker in een economisch moeilijke tijd. Maar het is ons wel gelukt. Met de gemeente staan we op goede voet, we hebben een prettige relatie met elkaar. We zijn erg actief in het verwerven van andere gelden. Zo is de exploitatie van het theatercafé heel belangrijk en zijn we erg blij met onze business-club, waarvan HLB Blömer ook deel uitmaakt.”

Altijd bedrijvigheid 

De combinatie van theater en kunstencentrum is bijzonder en zorgt voor veel dynamiek in DE KOM. “Het is heerlijk als ik een kind met viool op de rug zie binnenlopen. Je kunt niet jong genoeg kennismaken met cultuur! ”, aldus Ariane. Haar collega Michelle de Lau, controller bij DE KOM, vult aan: “Het Urban Dance Event dat we onlangs organiseerden in samenwerking met scholen, bracht door de vele hiphoppers en breakdancers weer een heel andere sfeer met zich mee. Elke dag is er van ’s ochtends tot ’s avonds een veelzijdige bedrijvigheid.” 

“Je kunt niet jong genoeg kennismaken met cultuur” 

Groei theaterbezoek 

Kansen en ambities zijn er te over. Het theaterbezoek aan DE KOM zit al flink in de lift, met inmiddels 50.000 bezoekers per seizoen. Dat moeten er 70.000 worden, aldus Ariane. Het aantal cursisten van het kunstencentrum is prima, maar ook daar is groei mogelijk. Verder zet DE KOM in op uitbreiding van de horeca. Zo is recent een mooi terras in gebruik genomen. Samenwerkingen met derden krijgen eveneens veel aandacht, zowel in het theater als erbuiten. “We doen allerlei projecten met onder andere scholen, buitenschoolse opvang, de gevangenis en welzijnsorganisatie MOvactor”, sommen Ariane en Michelle op. Goed voorbeeld is het project met laatstgenoemde: ‘Kunst op Recept’. Het project brengt kunst naar de buurtpleinen van MOvactor. Jeroen Witteveen, specialist Not-for-profit en accountant bij HLB Blömer: “Een bijzonder initiatief dat mensen die door bijvoorbeeld eenzaamheid niet goed in hun vel zitten, verder helpt. Het is een mooi voorbeeld van wat DE KOM kan betekenen.” Ariane licht toe: “De samenleving verandert in rap tempo. Daar moet je als organisatie in mee-bewegen. Vandaar dat wij veel samenwerkingen aangaan. We zijn ook blij dat we veel jeugd bereiken

Specialist Not-for-profit

Accountant Jeroen Witteveen richt zich in het bijzonder op Not-for-profit organisaties. “Zijn specialisatie heeft zeker toegevoegde waarde”, vinden Ariane Kop en Michelle de Lau van theater en kunstencentrum DE KOM. “Jeroen heeft veel kennis van zaken, weet wat er speelt en dat zorgt ervoor dat niet veel uitleg nodig is. Naast kennis en kunde acteert HLB Blömer snel en dat is ook niet onbelangrijk.” HLB Blömer adviseerde Ariane en Michelle al over veel onderwerpen, zoals de horeca-bv, huur- overeenkomsten, investeringen en btw. Jeroen: “Specifieke kennis in de Not-for-profit, that’s part of the job. Het is voor mij een uitdaging om deze specialisatie nog beter op de kaart te zetten.”

“Het is essentieel om goede contacten te onderhouden met het bedrijfsleven”

Ontmoetingsplek

DE KOM verhuurt ruimtes aan onder meer Theater Totaal, voor muzikanten en acteurs met een verstandelijke beperking, aan Vluchtelingenwerk en aan semiprofessionele culturele organisaties. Ook het bedrijfsleven weet DE KOM te vinden. “Vooral de kleine zaal is zeer geschikt voor zakelijke meetings”, stellen Ariane en Michelle. “Het is een multifunctionele ruimte, waar we een theateropstelling kunnen plaatsen, maar die ook ‘leeg’ kan worden gebruikt. We vinden het goed en zelfs essentieel om goede contacten te onderhouden met bedrijven en ze hier te ontvangen. Het helpt ons om DE KOM nog meer te verankeren.” Het thema voor de komende jaren is ambitieus. “We willen ons profileren als het huis van verbeelding; DE KOM is voor iedereen een culturele ontmoetingsplek.” 

Ondernemend

We spreken met een ondernemende directeur-bestuurder, zoveel is duidelijk. Ariane lacht: “Ja, maar ik zal altijd vooral als theaterdirecteur worden gezien, niet zozeer als ondernemer.” Jeroen haakt er serieus op aan: “Daar ben ik het niet mee eens. Ik zie je als uitstekend bestuurder die met passie een prachtig theater en kunstencentrum - lees ‘bedrijf’ - runt. En daar mag je trots op zijn! Je bent heel ondernemend en weet mensen te verbinden, zowel stakeholders als ook bezoekers. Iets kleins, maar wat ik wel uniek vind, is dat je na een voorstelling als echte gastvrouw onder aan de trap staat om mensen persoonlijk uit te nodigen om nog iets te drinken in het theatercafé, enthousiast en met een brede glimlach.” Ariane: “Een goede ontvangst is zó belangrijk. Dat draagt bij aan een positieve klantbeleving. Die aandacht voor de klantbeleving zie ik overigens ook terug bij HLB Blömer. De directe en persoonlijke benadering ervaren wij als erg prettig.” Michelle lacht: “Het voelt niet alsof de accountant op bezoek komt.” 

Jeroen Witteveen

Neem direct contact op met drs. Jeroen Witteveen RA, Partner bij HLB Blömer in Nieuwegein.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)30 605 85 11
drs. Jeroen Witteveen RA
“Uit mijn comfortzone”

“Met name fiscaliteit is een actueel adviesthema bij DE KOM. Hierover hebben we veel contact. Daarnaast wordt op dit moment de interimcontrole uitgevoerd. Dit als onderdeel van de controle van de jaarrekening, gericht op belangrijke processen en procedures. Eind maart 2018 staat de presentatie aan Raad van Toezicht gepland, waarna de jaarrekening vergezeld van de controleverklaring tijdig bij de gemeente wordt ingediend. 

DE KOM is een bijzonder interessante opdrachtgever. Vanuit verschillende hoedanigheden zijn wij betrokken. HLB Blömer is sponsor en lid van de businessclub. Zelf ben ik als adviseur en controlerend accountant betrokken. En uiteraard ben ik ook klant; ik bezoek geregeld voorstellingen. Zo volgde ik ook een cursus theatersport, een vorm van improvisatietheater. Dat was ontzettend leuk! Nooit eerder deed ik zoiets; ik moest echt uit mijn comfortzone stappen.”