Voorkom boete: dien suppletieaangifte omzetbelasting tijdig in!
Indien u een verkeerd bedrag aan omzetbelasting in een reguliere aangifte omzetbelasting heeft aangegeven, dient u dat normaal gesproken te corrigeren door het indienen van een zogenoemde ‘suppletieaangifte omzetbelasting’. De uitzondering bestaat in correcties van per saldo minder dan € 1.000, die u corrigeert in een eerstvolgende reguliere aangifte.
Indien u een bedrag verschuldigd bent, zal de Belastingdienst hiervoor een naheffingsaanslag opleggen. In onze nieuwsbrief van februari 2024 hebben wij hier eerder aandacht aan besteed. Hier kunt u het artikel vinden: Voorkom belastingrente, óók bij naheffing omzetbelasting en suppleties | HLB Blömer
Suppletieaangifte indienen binnen acht weken na constatering fout
Het indienen van een suppletieaangifte is verplicht. U moet de suppletieaangifte zo spoedig mogelijk indienen zodra u constateert dat u in de afgelopen vijf kalenderjaren een fout gemaakt hebt in uw btw-aangifte. Via een besluit van 18 december 2024 is er nu een aanvulling gekomen op het enigszins cryptische begrip “zo spoedig mogelijk”. U dient de suppletieaangifte nog altijd zo spoedig mogelijk in te dienen, maar in ieder geval wel uiterlijk binnen acht weken nadat u de onjuistheid of onvolledigheid hebt geconstateerd. Omdat de Belastingdienst genoeg had van de rekkelijke interpretatie door belastingplichtigen van het begrip “zo spoedig mogelijk”, is hieraan nu een maximale termijn verbonden.
Voor fouten die u ontdekt heeft vóór 1 januari 2025 geldt een overgangsregeling. Daarvoor moet u uiterlijk op 25 februari 2025 een suppletieaangifte hebben ingediend.
Het is helaas nog altijd niet geheel duidelijk wat nu precies het tijdstip is waarop u de onjuistheid of onvolledigheid heeft geconstateerd die tot de suppletieplicht leidt. De Belastingdienst stelt vaak dat dit het moment is waarop u inzichtelijk heeft dat een fout is gemaakt, terwijl belastingplichtigen regulier menen dat dit niet eerder is dan dat de omvang van die fout ook bekend is. Hierover zal dus voorlopig nog wel discussie kunnen blijven bestaan.
Boete bij te laat indienen
Dient u een suppletieaangifte niet tijdig in, dan is sprake van een strafbare overtreding. U kunt daarvoor een zogeheten vergrijpboete krijgen die kan oplopen tot 100% van de btw welke u op de suppletieaangifte nog verschuldigd zou zijn.
Tweede uiterste termijn indienen suppletieaangifte
Aanvullend speelt ook een tweede termijn nog een rol. U dient een suppletie namelijk in te dienen vóórdat u weet (of redelijkerwijs moet vermoeden) dat de belastinginspecteur met de betreffende onjuistheid of onvolledigheid bekend is of zal worden.
Ook in dit geval kunt u wanneer u deze termijn hebt overschreden daarvoor een zogeheten vergrijpboete krijgen die kan oplopen tot 100% van de btw welke u op de suppletieaangifte nog verschuldigd zou zijn.
De uiterlijke termijn ter voorkoming van een boete is wanneer de eerste van de twee termijnen is verstreken.
Wilt u niet met een boete geconfronteerd worden, dan dient u een suppletieaangifte dus tijdig in te dienen.
Slot
Wij zijn graag van dienst bij vraagstukken rondom suppletieaangiften. U kunt hiervoor en voor andere btw-vraagstukken contact opnemen met onze specialist Rutger Jagersma.
Heeft u nog vragen?
Neem direct contact op met mr. Rutger Jagersma, Belastingadviseur bij HLB Blömer in Nieuwegein.
Stuur een e-mail of bel +31 (0)30 605 85 11