ZZP’ers werkzaam in uw organisatie?
Op dit moment geldt een handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid, het einde is echter in zicht.
Over het algemeen is er sprake van schijnzelfstandigheid als er werkzaamheden worden verricht als zelfstandig ondernemer (op papier), terwijl de feiten en omstandigheden op een dienstbetrekking duiden. In een dergelijk geval kan de Belastingdienst de arbeidsrelatie herkwalificeren zodat de arbeidsrelatie fiscaal gezien wordt aangemerkt als een dienstbetrekking.
Handhaving
Op dit moment geldt een handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid. Als de Belastingdienst constateert dat er sprake is van een dienstbetrekking zal de Belastingdienst alleen correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen voor de loonheffingen, eventueel met een boete, opleggen als sprake is van kwaadwillendheid. In alle andere gevallen zal de Belastingdienst een aanwijzing geven die moet worden opgevolgd.
Ambitie kabinet
Het kabinet heeft de ambitie het handhavingsmoratorium uiterlijk op 1 januari 2025 volledig op te heffen om de problemen rond schijnzelfstandigheid aan te pakken en de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken. Dit betekent dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 in alle gevallen weer correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen voor de loonheffingen, eventueel met een boete, kan opleggen ingeval van schijnzelfstandigheid.
Het is daarom verstandig om aan de slag te gaan met de beoordeling van uw verschillende arbeidsrelaties. Voor nadere informatie en het bespreken van de gevolgen voor uw persoonlijke situatie zijn wij u graag van dienst.
Heeft u nog vragen?
Neem direct contact op met Erica de Bree MSc, Belastingadviseur bij HLB Blömer in Nieuwegein.
Stuur een e-mail of bel + 31 (0)30 605 85 11